Ph.D. Workshop 2017-2018
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| Dottorato in Scienze, Tecnologie, Biotecnologie Agro-Alimentari Doctorate in Agri-Food Sciences, Technologies and Bio-Technologies1 Dicembre 2017 1 December 2017 |
9.00 9.15 Apertura dei lavori Opening
Prof. Daniela QUAGLINO (Direttore del Dip. Scienze della Vita Director, Dept. Life Sciences)
Prof. Andrea PULVIRENTI (gią Direttore del Dottorato STEBA past-Director, STEBA Doctorate)
Prof. Alessandro ULRICI (Direttore del Dottorato STEBA Director, STEBA Doctorate)
Chairpersons
Prof. Luisa A. Volpelli (Segretario del Dottorato STEBA Secretary, STEBA Doctorate)
Dott.ssa Laura ARRU (Docente del Dottorato STEBA Teacher, STEBA Doctorate)
Dott. Enrico FRANCIA (Docente del Dottorato STEBA Teacher, STEBA Doctorate)
9.15 12.15 Relazioni orali dei dottorandi del terzo anno (XXX Ciclo)
Oral presentations of 3rd year (XXX Cycle) Ph.D students
- Dott. Tommaso BONCIANI: Genetic improvement of winemaking yeasts through the exploitation of breeding and adaptive evolution strategies (Tutor: Prof. Paolo Giudici; D.ssa Luciana De Vero);
- Dott. Giuseppe CORRADINI: The flavor of vinegars (Tutor: Prof. Paolo Giudici);
- Dott.ssa Elena COSTI: Biology and field surveys of the invasive Halyomorpha halys and its potential native antagonists in Italy (Tutor: Dott.ssa Lara Maistrello; Dott. Tim Haye);
- Dott. Riccardo DE LEO: Technical implementation of antimicrobial films and coating for food preservation based on Ammidated low methoxyl pectin (Tutor: Prof. Andrea Pulvirenti);
- Dott.ssa Lavinia MARERI: Genetic basis of frost tolerance in barley ( Hordeum vulgare L.) (Tutor: Dott. Enrico Francia; Dott.ssa Justyna A. Milc);
- Dott. Andrea NARDELLI: Genetic investigations on the invasiveness potential of the peach-potato aphid Myzus persicae (Sulzer) (Hemiptera: Aphididae) (Tutor: Prof. Gian Carlo Manicardi; Prof. Mauro Mandrioli);
- Dott.ssa Antonietta SACCOMANNO: Identification of common resistance loci of wheat to three rust species by GWAS and multi-location trials (Tutor: Prof. Nicola Pecchioni; Dott. Giovanni Laidņ);
- Dott. Antonio VELLA: Evaluation of a rapid screening method for different chemical and biological contaminants in food (chemical and biological) (Tutor: Prof. Andrea Pulvirenti);
- Dott. Gabriele ZANICHELLI: Application of versatile Acetic Acid Bacteria to innovative bioprocesses (Tutor: Dott.ssa Maria Gullo).
12.15 13.15 Visione poster dei dottorandi del primo e del secondo anno (XXXII e XXXI Ciclo)
Poster section of 1st and 2nd year Ph.D students (XXXII and XXXI Cycle)
13.15 14.30 Pausa pranzo - Lunch
14.30 - 15.15 Flash presentations dei dottorandi del secondo anno (XXXI Ciclo)
Flash presentations of 2nd year Ph.D students (XXXI Cycle)
- Dott. Massimo BELLELLI: The effect of the natural-based plasticizers concentration on the properties of PVA (poly vinyl alcohol) films for food packaging (Tutor: Prof. Patrizia Fava; Prof. Andrea Pulvirenti);
- Dott.ssa Melissa BIZZARRI: Sex-determining regions as drivers for evolutionary potential and phenotypic plasticity in Zygosaccharomyces rouxii clade (Tutor: Prof. Paolo Giudici; D.ssa Lisa Solieri);
- Dott.ssa Silvia CODELUPI: Antimicrobial food packaging (Tutor: Prof. Patrizia Fava; Prof. Andrea Pulvirenti);
- Dott.ssa Nicoletta FACONDINI: Wine starter culture (Tutor: Prof. Paolo Giudici);
- Dott.ssa Silvia GIGLIANO: Edible coating to improve shelf life of pizza ingredients (Tutor: Prof. Andrea Pulvirenti; Prof. Patrizia Fava);
- Dott.ssa Serena MARTINI: The meaning of bioactive compounds in Human Health (Poster: LC-MS identification and bioaccessibility of phenolic compounds and melanoidins-bound phenolic compounds in chocolate) (Tutor: Prof. Angela Conte; dott. Davide Tagliazucchi);
- Dott.ssa Giorgia ORLANDI: Development of chemometric methods for fast and non-destructive characterization of complex food matrices (Tutor: Prof. Alessandro Ulrici; Dott. Giorgia Foca);
- Dott. Andrea PIRONDINI: A study on natural molecules alternative to antibiotics (Tutor: Prof. Andrea Pulvirenti; Prof. Domenico Pietro Lo Fiego);
- Dott.ssa Tiziana Maria SIRANGELO: Evolution of sliced cooked ham microbiota packaged in MAP (Tutor: Prof. Maddalena Rossi; Dott. Stefano Raimondi).
Elenco dei Poster del XXXII Ciclo, primo anno (List of Posters, XXXII Cycle, 1st year)
- Dott. Sai S hivakrishnaprasad VURUKONDA: Symbiotic Agriculture: increasing knowledge on the mode of action of beneficial microorganisms (Prof. Emilio Stefani);
- Dott.ssa Federica CARADONIA: Innovative strategies and environmentally friendly management practices for the production of processing tomato (Solanum lycopersicum L.) (Tutor: Dott. Enrico Francia; Dr. Justyna Anna Milc); currently abroad
- Dott.ssa Silvia VOLPATO: Quality control of microbials (Tutor: Prof. Emilio Stefani; Prof. Andrea Pulvirenti);
- Dott.ssa Corina SCUTARU: N-3 and antioxidants in pigs diets (Tutor: Prof. Domenico P. Lo Fiego; Prof. Luisa A. Volpelli);
- Dott.ssa Lucia RIGHINI: Isolation and molecular typization of E. coli and Enterobacteriaceae gut population from healthy volunteers (Prof. Maddalena Rossi);
- Dott. Ivano PECORELLA: Development of a high throughput plant phenotyping system for innovating durum wheat breeding in the Mediterranean (Prof. Nicola Pecchioni);
- Dott. Antonio BISCOTTI: Optimizing a portable biosensor system for bacterial detection in dairy products (Prof. Maddalena Rossi);
- Dott. Roberto DE GIORGIO: Agri-food Quality Certifications - The strategies and the motivations of agri-food companies to acquire them (Prof. Andrea Pulvirenti);
- Dott. Andrea BEZZECCHI: Development of innovative acetification processes and products (Prof. Maria Gullo);
- Dott. Hossein HAGHIGHI: Bio-active edible packaging for feed and food application (Prof. Andrea Pulvirenti);
- Dott. Umberto CANCELLI: Biocatalysis for the treatment of lignocellulosic biomass (Tutor: Prof. Andrea Antonelli; Dott. Francesca Masino).
